Newsletter Subscription
Print Subscription
Change Address
News
10.28.2013
In Detail> Dilworth Plaza
KieranTimberlake and OLIN transform public space at Philadelphia's city hall.
Courtesy OLIN

The effort to transform Philadelphia’s Dilworth Plaza has been in the works since 2006. Local development non-profits City Center District (CCD) and Central Philadelphia Development Corporation felt that the existing public space, which was constructed in the 1970s, left much to be desired. In their view, the plaza’s hard-surfaced steps, balustrades, and sunken areas made the space uninviting, difficult to navigate, and offered no reason for the public to linger nor any room for programmed events or spontaneous uses. It was also an uninviting access portal to the three subway lines that underlie the site—Broad Street, Market-Frankford, and Subway-Surface. In the words of Paul Levy, CEO of CCD, “if you were in the business of designing for danger you would design the current underground.”

To improve this condition, the non-profits assembled a team of local design talent, including architecture practice KieranTimberlake, landscape architecture studio OLIN, and civil engineering firm Urban Engineers. Now, after several years of design development, community feedback meetings, and civil servant wrangling, a new design for Dilworth Plaza is under construction and should be open for occupying sometime in 2014.

   
The new Dilworth Plaza will be tricked out with a programmable water fountain, an events lawn, improved access across the site as well as to the subway, and an art installation by Janet Echelman.
 

The design team’s goal was to create a more dignified civic plaza and to accentuate the area as a center for transportation, while improving access both to the subways as well as across the site. It also sought to accomplish these things while not interfering with Philadelphia’s grand, Second Empire–style city hall. The plaza abuts that building’s western edge. In the words of Susan Weiler, OLIN’s partner-in-charge of the project, “because [city hall] is so exuberant in nature, the design was to have a calm floor and calm structures.”

Starting with the floor, the team brought the entire plaza to a single level at the same grade as the sidewalk. This change improved movement across the site, as now pedestrians will be able to walk on an axis with Market Street from 15th street, across the plaza, through city hall’s courtyard, and out the other side. Access to the transit center underground is provided in two all-glass head houses, whose transparent forms make a minimal obstruction to views of city hall’s facade. These head houses curve up on either side of the Market Street Walkway, the profiles of their roofs forming the bottom of a circle that encompasses the civic building. Digital displays mounted on railings that flank the head houses provide historical and other information to passersby.

 

Sources:

Art Installation

Janet Echelman


General Contractor

Daniel J. Keating Company


Owner’s Representative

Gilbane


Structural Engineer

CVM

 

To the south of the walkway, between the head houses and city hall, is a 115-foot-long-by-60-foot-wide raised lawn surrounded by seating. The lawn is sloped to improve handicapped accessibility, and is built to host events such as outdoor movies and concerts. On the north side of the walkway, opposite the lawn, is a fountain, 185 feet long by 60 feet wide, which is fed by rainwater held in a cistern below the plaza. The fountain holds a thin scrim of water across its surface and has three-foot-high spouts that can be programmed to leap across the feature in whatever way imagined. It can also be drained in four minutes flat if the area is needed for large gatherings and can be transformed into an ice skating rink in the winter.

The design also includes a café on the northern edge of the plaza that can accommodate 25 diners inside and has seating for about 100 outside, and six tree groves planted with Honey locust, Black locust, Katsura, and London Plane trees. About 80 percent of the planters that house the trees are outfitted for the dual purpose of stormwater management, capturing water that falls on site and holding it while it slowly seeps into the ground. The remaining 20 percent could not provide this function because it stands atop the subterranean transit spaces, rather than the soil.

The design’s most awe-inspiring feature is an art installation by Janet Echelman. Integrated into the fountain, it traces the path of the three subway lines that run beneath the site. When trains arrive and leave the station, the installation tracks their progress with columns of dry mist that shoot several feet into the air. The mist is coded with the colors (provided by LEDs) associated with the three lines—blue, green, orange—giving late commuters a pretty picture of just how close they came to catching their train.

Aaron Seward

 

 
 
Courtesy BLT Architects; Courtesy OLIN