Reading Staircase

Reading Staircase

The terraced seating area provides an open flexible space for reading or events.
Courtesy TEN Arquitectos

Only months after

Section through the library staircase.
 

“Libraries are evolving, or need to, into something else,” said Andrea Steele, managing partner at TEN Arquitectos. “We realized first and foremost that it had to be a public civic space.”

It has been five years since the Donnell Library closed its doors. In 2008, NYPL sold the property to Orient Express Hotels, which had planned to build a hotel along with space for the new library, but then abandoned the project when the economic crisis hit. Now Tribeca Associates and Starwood Capital own the property and have committed to carving out room for the library at the base of a 50-story hotel and residential development.

 

The new $20 million, 28,000-square-foot branch—a significantly smaller space than the original Donnell Library—will take up three levels, two of which will be underground, and house a number of flexible communal spaces, along with a children’s area, an auditorium, a computer lab, and an audio-video collection. The downsizing accounts for the reshuffling of several collections, such as the Centralized Children’s Room and the World Languages Collection, which were previously located at Donnell and have since been moved to other branches.

“The librarians’ approach was to move some of the collections originally at the Donnell, which didn’t fit together in the first place, to locations which would be more convenient for the users of those collections,” said Dave Offensend, Chief Operating Officer of NYPL.

Library-goers can currently find the Media Collection at the Library for the Performing Arts and the World Languages at the Mid-Manhattan Library, which will eventually be merged with the flagship branch.

 

With most of the library located on subterranean levels, TEN Arquitectos set out to create what Steele describes as a “light and airy experience” that assuaged “everyone’s concern that their cultural institution had been relegated to a mall, and worse, a basement of a mall.” The firm accomplished this by creating a glass frontage through which light filters into an open terraced seating area that will be used for a variety of activities, such as special events, reading, or gathering.

“The stepped landscape and open plan will create a gradation of public and private spaces for reading and studying,” said Steele. “The light and sound will intuitively tell you how to behave.”

The space will be a mix of concrete and glass, featuring minimal touches such as perforated metal panels cladding the walls. “All the materials are very modest in their actuality, but we wanted them to be experientially rich.”

CLOSE AD ×