Architecture Office reimagines the cubicle for a new coworking flagship in Syracuse

Screen Time

Architecture Office reimagines the cubicle for a new coworking flagship in Syracuse

Furnishings upholstered in soft pinks, greys and blue tones with brass legs rest on grey dot rugs to signal breakout and lounge spaces in the office. (Caylon Hackwith)

From the sublime sea of Judd-like boxes in Jacques Tati’s Playtime (1967) to the endlessly adaptable furniture systems of today, the cubicle has long been at the center of the office environment. For ShareCuse, a new flagship coworking space in downtown Syracuse, New York, Austin-based studio Architecture Office reimagines this typology as a layered and diffused interior element that connects rather than separates.

Throughout the 3,200 square foot space, the firm placed three freestanding cubicles that act as anchors for surrounding seating areas, conference room, telephone booth, and private offices. Inspired in part by the ethereal work of artist Robert Irwin, these elements function “as a series of minimal objects that occupy, frame, and define regions by inhabiting a larger room,” noted Architecture Office co-principal Jonathan Louie.

Frames made of 1-inch square aluminum contain custom desks with integrated task lights to provide room for four users within each unit. Black mesh scrims, connected with a custom system, wrap each side to create semi-transparent veils within the overall space, punctuated with a series of 3-by 7-foot openings, allowing for access into the cubicle as well as encouraging exchange between those working within. According to Architecture Office co-principal Nicole McIntosh, the aim was to “design a flexible organization [with] workers moving around the objects and interacting within the shared office landscape.”

Read the full article on our interiors and design website, aninteriormag.com.


CLOSE AD ×