CLOSE AD ×
In Oregon, Linden, Brown Architecture converts an old dairy farm into Sequitur Winery

Wine Time

In Oregon, Linden, Brown Architecture converts an old dairy farm into Sequitur Winery

The new tasting room is a serene volume with rustic character. (Jeremy Bitterman)

The values of winemakers and farmers overlap, but what about that of architects and winemakers? While working on the Sequitur Winery in Newberg, Oregon, Chris Brown and Brent Linden—cofounders of Linden, Brown Architecture—learned that much like architects, winemakers draw on history, tradition, and the act of taking something old and making it new again. At Sequitur, the studio transformed an old dairy farm into a working winery and tasting experience, proving architects can be just as resourceful as winemakers by working with what’s already there.

Visitors are offered a taste of the process behind each glass. “We were driven by this question, ‘what would a farmer do here?’” Brown told AN, defining the design ethos for the project.

wood structure
Wood around the site was reclaimed to build new structures. (Jeremy Bitterman)
silo
A staircase has been installed inside the silo and takes winemakers and guests down to a wine storage cellar. (Jeremy Bitterman)

From the start it was clear that the property’s large red barn would be reclaimed. Grafted wood sourced from adjacent trees became roofing panels, made to resemble existing conditions: Each was felled and milled by the team on-site.

wine making inside an old barn
The dairy barn now houses winemaking processes. (Jeremy Bitterman)

The concrete stave silo, once a structure for storing cow feed, was similarly a relic of the past. During demolition and excavation, it became apparent the cylindrical volume could be used to access a subterranean chamber full of manure, which winemakers then used as fertilizer. A dynamic new spiraling staircase now takes winemakers and visitors down to the cellar, which has been converted into wine storage.

wood buildings
Guests enjoy the wine in a long, rectangular tasting room. (Jeremy Bitterman)
interior of wine tasting
Its interior is a restrained yet warm palette of dark wood paneling and simple furnishings. (Jeremy Bitterman)

But a key element the client wanted was a bespoke retreat. Linden, Brown’s design for a long, rectangular tasting room does just that. The volume’s bold, gabled profile evokes the rural character of the site, but it also exerts an elegance through large apertures and detailing. Bench seating along the custom window treatments frames views toward the barn, orchards, creek, and valley—though the vineyard is out of view. The tasting room is designed to be a sanctuary, “a space of respite amid the chaos of working,” Linden said.

Project Specifications

CLOSE AD ×